Започни да спортуваш!

Някои специалисти съветват да спортуваме поне два часа седмично, за да запазим добър вид и добро здраве. Два часа седмично ще рече по почти 18 минути на ден.

Осемнайсет минути не са много, но не са и малко – особено ако вземем предвид ефектът на натрупването, за който често се говори в наши дни.

За това време всеки от нас може да направи редица упражнения. Препоръчвам да потърсите в гугъл т.нар. фитнес програми за начинаещи. Ако сте начинаещи, разбира се.

Много от фитнес-инструкторите поддържат блогове и сайтове, в които публикуват почти всичко, свързано с професията си. Такъв е и блогът на Белчо Христов, който е диетолог и фитнес експерт. В неговия блог можете да намерите споменатите вече фитнес програми. Всичко е добре обяснено и подкрепено с фотографии и други изображения.

Моето вземане-даване със спорта започна по споменатия вече начин. Някои от познатите ми решиха директно да отидат във фитнес-залата и там да стартират. Други пък все още чакат (но какво точно очакват, не зная)…

Спортуването е изключително важно занимание; от него зависят почти всички неща, които ни се случват. Звучи абстрактно, но е съвсем конкретно. Та само вижте ползите от спорта:

  • Повишава настроението, повдига самочувствието, укрепва психиката, редуцира стреса, подобрява съня, премахва тревогата, повишава увереността, премахва депресията, намалява умората
  • Стимулира мозъка, подобрява паметта, развива концентрацията, подобрява координацията, подобрява осъзнатостта
  • Контролира пороците, повишава либидото, подобрява самоконтрола, повишава апетита, повишава енергията
  • Подобрява визията, стойката и формата, стимулира сърцето, тонизира тялото, увеличава силата и развива болкоустойчивостта.
  • Излишно е да се споменава, но все пак нека е пределно ясно, че физическите упражнения и спортът забавят стареенето, укрепват костите, намаляват риска от рак, диабет, инфаркт, остеопороза, хипоксия, предотвратяват настинките, намаляват холестерола, намаляват и риска от травми.

Сами виждате, че ефектите от систематичното спортуване не са само здравословни. Ефекти има и в личностен и професионален план. Укрепвайки тялото си, виe укрепвате духа си. Сигурно е, че сте чували израза здрав дух в здраво тяло („Mens sana in corpore sano„, Ювенал, Сатира Х, стих 356) . Точно за това ви говоря!

Но не прекалявайте. Спортувайте за здраве и не се суетете.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s